Prehransko svetovanje je pri nekaterih boleznih nujen del zdravljenja
Prehransko svetovanje je nepogrešljiv in zelo pomemben člen v verigi zdravljenja, brez katerega si ne moremo več predstavljati sodobnega zdravljenja številnih bolezni. Čeprav medicina že od samega začetka priznava pomen ustrezne prehrane za zdravega in bolnega človeka, pa je dietetika kot samostojna veja medicine zaživela šele v zadnjih desetletjih. Prehransko svetovanje je tisto področje medicine, ki doživlja v zadnjih letih največjo rast. Potrebe po tovrstnem svetovanju naraščajo, saj je vedno več bolnikov, ki imajo težave s prebavili, kjer je prehransko svetovanje nujni del zdravljenja.
V velikem porastu so bolezni, ki so posledica intolerance na glukozo in gluten. Veliko je kroničnih vnetnih bolezni črevesja, kjer so v ospredju predvsem ulcerozni kolitis in Chronova bolezen. Zelo pogosti so tudi žolčni kamni in kronično vnetje želodčne sluznice. V vseh teh primerih bolniki potrebujejo svetovanje o ustrezni dietni prehrani. V preteklosti se je moral pacient zadovoljiti le s pisnimi navodili za dietno prehrano ter nekaj kratkimi nasveti in navodili s strani zdravnikov in medicinskih sester. Dandanes si sodobnega zdravljenja bolezni prebavil ne moremo zamisliti, ne da bi k njemu vključili tudi prehransko svetovanje.
Pacienti, ki so dobili navodila od dietetika, ki se jim je individualno posvetil in jim odgovoril na vsa njihova vprašanja, ki so jih zanimala v zvezi z dietno prehrano, so bili veliko bolje opremljeni s potrebnim znanjem, v primerjavi s tistimi, ki so dobili le pisna navodila. Raziskave potrjujejo, da je področje dietetike nepogrešljiv del zdravljenja številnih bolezni s poudarkom na boleznih prebavil. Ljudje, ki se držijo navodil o prehrani, ki ustreza naravi njihove bolezni, imajo veliko manj poslabšanj osnovne bolezni in bistveno boljšo kvaliteto življenja. Medicina je napredovala na mnogih področjih. Na področju dietetike pa jo čaka še veliko dela, ker je bila v preteklosti ta veja medicine precej zapostavljena.